Ημερήσια εκδρομή Ε΄ και Στ΄ (2018-2019)

Αγναντεύοντας την πύργο ψύξης

Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 πραγματοποιήσαμε την ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή. Ορμώμενοι από τα μαθήματα φυσικής που διαπραγματευτήκαμε φέτος με θέμα την ενέργεια, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στην Κομοτηνή. Με ιδιαίτερη προθυμία μας υποδέχτηκαν οι υπάλληλοι με σαφήνεια και λεπτομέρεια μας εξήγησαν τη λειτουργία του εργοστασίου. Είδαμε από κοντά τις μετατροπές ενέργειας και την πολυπλοκότητα του εργοστασίου. Εντύπωση μας έκανε ότι η τεράστια καμινάδα που βλέπαμε να καπνίζει τόσα χρόνια, δε βγάζει καπνό που θα μόλυνε το περιβάλλον αλλά ατμό από το νερό που ψύχει τις σωληνώσεις. Ακόμη ότι το εργοστάσιο λειτουργεί με φυσικό αέριο γιατί το πετρέλαιο και κοστίζει περισσότερο αλλά και επιβαρύνει την ατμόσφαιρα.

Στο φράγμα Γρατινής

Ακολούθησε η επίσκεψή μας στο φράγμα της Γρατινής όπου χρησιμοποιείται για να αναπληρώνει τα 80 κ.μ. που χάνονται από το εργοστάσιο κάθε ώρα με τη μορφή ατμού από τον πύργο ψύξης.

Επόμενη στάση η Ξάνθη με την κατάληξη και την περιήγηση μας στο σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι. Ένα κτήριο κόσμημα στην παλιά πόλη της Ξάνθης που χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Έχει νεοκλασικιστικά στοιχεία και κάποιες μπαρόκ πινελιές. Το κτήριο, ήταν ιδιοκτησία του Ισαάκ Δανιέλ, ενός Εβραίου ο οποίος ήταν ανάμεσα στους πιο πλούσιους ανθρώπους εκείνης της εποχής. Ο πατέρας του Μάνου Χατζιδάκι, ο δικηγόρος Γιώργος Χατζιδάκις, νοίκιασε το δεύτερο όροφο του κτιρίου από τον Εβραίο έμπορο το 1927, ένα χρόνο μετά τη γέννησή του,  και η οικογένεια διέμεινε εκεί μέχρι το χωρισμό των γονέων του το 1930. Δεκαοχτώ μήνες αργότερα ο Μάνος, η αδερφή του

Το «σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι»

Μιράντα και η Ανδριανοπουλίτισσα μητέρα του Αλίκη, μετοίκησαν στην Αθήνα ενώ ο πατέρας του παρέμεινε στην πόλη μέχρι το θάνατό του το 1938 σε αεροπορικό δυστύχημα Επικράτησε την τελευταία δεκαετία να ονομάζεται σπίτι Χατζιδάκι. Χτίστηκε το 1890 ως Le Grand Maison και στην πορεία των 130 ετών περίπου ήταν γνωστό επίσης ως Μέγαρο Σαρκούτσου ή Οικονομική Εφορία του Μεσοπολέμου ή Ταξιαρχία ή Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης..

Τελευταίο σταθμός στο Le Chalet για φαγητό και παιχνίδι πριν την επιστροφή μας στο Σουφλί.

Ακόμη μια επιτυχημένη εκδρομή τελείωσε με τις ευχές όλων η υγεία μας να μας επιτρέψει να πραγματοποιηθεί κάτι αντίστοιχο και του χρόνου!

 

Αρέσει σε %d bloggers: