Ημερήσια εκδρομή Γ΄ και Δ΄ τάξης (2018-2019)

Όπως κάθε σχολική χρονιά έτσι και φέτος προγραμματίσαμε και πραγματοποιήσαμε ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στην Ξάνθη, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, που περιελάμβανε περιήγηση (με ξεναγό) στα πλακόστρωτα σοκάκια της παλαιάς πόλης, η οποία είναι χτισμένη στο βόρειο τμήμα της πόλης, αμφιθεατρικά και χωρισμένη σε δύο μέρη με φυσικό όριο τον ποταμό Κόσυνθο. Είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε παραδοσιακά σπίτια, ιστορικά νεοκλασικά, που θα μας ταξίδευσαν σε μια άλλη εποχή, αφουγκραστήκαμε μελωδίες του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι που γεννήθηκε, μεγάλωσε και πρωτόπαιξε πιάνο στην Ξάνθη, την «Διατηρητέαν» … όπως την αποκαλούσε. Κατόπιν, καταλήξαμε στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης το οποίο αποτελεί ιστορική μαρτυρία για την κοινωνική και οικονομική ζωή μιας πόλης που άκμασε στις αρχές του 20ου αιώνα. Στην ξενάγησή μας σ’ αυτό, ανάμεσα στα άλλα, είδαμε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, προερχόμενα από διαφορετικές κοινωνικές, θρησκευτικές και οικονομικές ομάδες, βιβλία και έγγραφα της οικογένειας Κουγιουμτζόγλου και άλλων οικογενειών και ατόμων της πόλης, φωτογραφίες και κάρτες στις οποίες αποτυπώνονταν η ταυτότητα της πόλης και της εποχής, μια πλούσια συλλογή ενδυμασιών και κεντημάτων, πλεκτών και υφαντών υφασμάτων, και παραδοσιακές φορεσιές, κοσμήματα και πολύτιμα αντικείμενα που περιέγραφαν τους ανθρώπους και τον τρόπο ζωής τους στο τέλος του 19ου αιώνα, πίνακες ζωγραφικής και άλλα αντικείμενα τέχνης. Στο κελάρι υπήρχαν συγκεντρωμένα, στη μία πλευρά αντικείμενα της αγροτικής ζωής που σχετίζονταν με τις ασχολίες στους αγρούς και στο σπίτι. Στο άλλο μισό, η έκθεση αφορούσε τους επαγγελματίες της Ξάνθης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αι., με σχεδόν ολοκληρωμένα καταστήματα και εργαστήρια κάποιων επαγγελμάτων, κ.α.

Έπειτα, γευματίσαμε στις εγκαταστάσεις του υπέροχου Le Chalet Ξάνθης και απολαύσαμε παιχνίδι στις εγκαταστάσεις του, οι οποίες αποτελούν και αθλητικό κέντρο της ποδοσφαιρικής ομάδας Α.Ο.Ξ.

Η επιστροφή, αργά το απόγευμα, στο Σουφλί μας βρήκε κουρασμένους, αλλά γεμάτους με όμορφες εικόνες. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, για την οποία ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων, που κάλυψε τα έξοδα μεταφοράς.

Γ΄ και Δ΄ τάξη

Αρέσει σε %d bloggers: