Προσανατολισμός

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Π.Δ. 79/2017, που αφορά τις σχολικές δράσεις – επισκέψεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής, η Δ΄ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σουφλίου πραγματοποίησε εκπαιδευτική «εξόρμηση» στο αλσύλλιο του εξωκλησίου του Προφήτη Ηλία, την Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2018.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, βιωματικά, τρόπους προσανατολισμού σε:

Α) Δομημένο περιβάλλον, με τη χρήση Ψηφιακού δέκτη (GPS), αλλά και με την παρατήρηση ενός εμφανούς σταθερού σημείου αναφοράς, τον προσανατολισμό των παραθύρων των σπιτιών, των ηλιακών συλλεκτών, των φωτοβολταϊκών συστημάτων και του Ιερού της εκκλησίας.

Β) Δασικό περιβάλλον, κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, με τη βοήθεια του ήλιου, των αστεριών (πολικός αστέρας, Μεγάλη Άρκτος), των δεικτών του ρολογιού, της πυξίδας, των βρύων, αλλά και μέσω της παρατήρησης του προσανατολισμού και του τρόπου με τον οποίο οι … «κάτοικοι» του δάσους φτιάχνουν τις φωλιές τους. Έγινε λόγος και για τη χρήση αζιμούθιου, χωρίς να επιμείνουμε περισσότερο.

Πραγματοποιήθηκαν απλές ασκήσεις προσανατολισμού, προκειμένου οι μαθητές να κατανοήσουν τον τρόπο να βρίσκουν τα σημεία του ορίζοντα.

Η επίσκεψή μας αποτέλεσε μια ευχάριστη και διδακτική εμπειρία, διότι μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πράγματα, βιωματικά, έξω από τα στενά πλαίσια της τάξης.

Αρέσει σε %d bloggers: