20 Νοεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του παιδιού

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού,  υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η χώρα μας την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξη και εξέλιξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Δικαιώματα Επιβίωσης

Kαλύπτουν το δικαίωμα του παιδιού για ζωή και τις ανάγκες που είναι πιο βασικές για την ύπαρξή του. Αυτά συμπεριλαμβάνουν ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης, στέγη, διατροφή και πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.

Δικαιώματα προστασίας

Aπαιτούν τα παιδιά να προφυλάσσονται από κάθε είδους κακοποίηση, αμέλεια και εκμετάλλευση. Καλύπτουν θέματα όπως ειδική φροντίδα για προσφυγόπουλα, βασανιστήρια, κακοποίηση στο σωφρονιστικό σύστημα, ανάμειξη σε εμπόλεμες διαμάχες, εργασία ανηλίκων, χρήση ναρκωτικών και σεξουαλική εκμετάλλευση.

Δικαιώματα ανάπτυξης και εξέλιξης

 Συμπεριλαμβάνουν όλα όσα τα παιδιά χρειάζονται για να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Για παράδειγμα το δικαίωμα της εκπαίδευσης, το παιχνίδι και η αναψυχή, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, η πρόσβαση σε πληροφορίες και η ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.

Δικαιώματα συμμετοχής

Eπιτρέπουν  στα παιδιά να παίζουν ενεργό ρόλο στις κοινωνίες και τα έθνη τους. Αυτά περικλείουν την ελευθερία να εκφράζουν γνώμη, να έχουν λόγο σε ζητήματα που αφορούν στη ζωή τους, να συμμετέχουν σε οργανώσεις και να συναθροίζονται ειρηνικά.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών,  εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης. Εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους. Δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη μένουν ορφανά  ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες.

Βίντεο της UNICEF για τα Δικαιώματα των Παιδιών

Πηγή: unicef.gr

  Στο σχολείο μας, με αφορμή τη σημαντική αυτή ημέρα, οι μαθητές της Β τάξης είχαν την ευκαιρία να αναλογιστούν κατά πόσο τα δικαιώματα των παιδιών γίνονται σεβαστά και προστατεύονται από τους μεγάλους, σε όλον τον κόσμο. Συζήτησαν και συμπλήρωσαν στην τάξη εικονόλεξα, έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίησή τους πάνω σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα.

image-0107faf66613e9b41aef821904bba8c25120fe31118a93a3750ddaf93c420afc-Vimage-f0827b5d5714f51d97af07a6b62bf6a00f668a24847cb6c337a782a26f4562e1-V (1)

Αρέσει σε %d bloggers: