Δράση Τ4Ε (2014 – 2015): «28 Χώρες κι έναν καιρό, μια ιστορία θα σας πω…»

Με την παρούσα εργασία θέλουμε να παρουσιάσουμε την εκπαιδευτική δράση: «28 χώρες κι έναν καιρό, μια ιστορία θα σας πω…» που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Τeachers4Europe 2014 – 2015 από την Α1 τάξη του σχολείου μας.
Αξιοποιώντας την ώρα της Ευέλικτης Ζώνης επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε την Ευρωπαϊκή Ιδέα και να μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες της στους μικρούς–σήμερα-μαθητές, αλλά αυριανούς Ευρωπαίους πολίτες. Εξάλλου οι επιταγές των καιρών και οι κοινωνικές συνθήκες μας προτρέπουν να εναρμονιστούμε και να στηρίξουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στο οποίο, ως χώρα, ανήκουμε εδώ και τριάντα τέσσερα χρόνια.
Επιθυμία μας ήταν να δώσουμε ακόμα έμφαση σε δράσεις που βοηθούν τους μαθητές να χρησιμοποιούν στο μέγιστο δυνατό τις νέες τεχνολογίες. Να μπορούν να αποκομίζουν γνώσεις από όπου κι αν τους παρέχονται. Με την εισαγωγή στην τάξη εναλλακτικών παιδαγωγικών τεχνικών αφενός στοχεύσαμε στην παροχή γνώσης επί ευρωπαϊκών θεμάτων και αφετέρου στην ενίσχυση της ομαδικότητας, της συνεργασίας και της συλλογικότητας.
Ολοκληρώνοντας το φανταστικό μας ταξίδι στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών, αισθανθήκαμε πως είμαστε μέλη μιας μεγάλης, ενιαίας κοινότητας χωρίς σύνορα, όπως σύνορα δε γνωρίζει η φαντασία, το κυριότερο συστατικό του παραμυθιού.
Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Τ4Ε ( για δεύτερη χρονιά) μάς γέμισε χαρά και είναι παρήγορο να σκεφτόμαστε, σε καιρούς δύσκολους, πως η ανθρώπινη ευρωπαϊκή κοινότητα, δεν προσδιορίζεται ( δε θα πρέπει να προσδιορίζεται) μόνο με οικονομικά κριτήρια, αλλά κυρίως με πνευματικά και πολιτιστικά κριτήρια.
Ευχόμαστε να συνεχιστούν και στο μέλλον τέτοιες θετικές δράσεις, ώστε με τη συμβολή του καθενός από εμάς, η ΕΕ να γίνει μια πραγματική ενωμένη ανθρώπινη κοινότητα, όπου όλα τα μέλη της θα ζουν σε συνθήκες ειρήνης με ισότητα και σεβασμό στη διαφορετικότητα, έχοντας ως σημαία τους το σύνθημα της ΕΕ « Ενωμένοι στην πολυμορφία».

Σερετούδη Αγάπη
Εκπαιδευτικός 1ου Δ.Σ. Σουφλίου

28 ΧΩΡΕΣ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ

DSCN8509

DSCN8511

DSCN8516

DSCN8517

DSCN8527

DSCN8528

DSCN8530

Αρέσει σε %d bloggers: