Δράση Τ4Ε (2014 – 2015): «Μαθαίνουμε την Ευρώπη μέσα από τη βιβλιοθήκη που δημιουργούμε.»

Οι μαθητές της Γ΄ Τάξης δεν έχουν ακόμα τις γνώσεις γεωγραφίας, ούτε Ελλάδας, ούτε βέβαια και Ευρώπης. Ακόμη δε γνωρίζουν την έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ήταν ένα κίνητρο να αξιοποιήσουμε και τις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης δουλεύοντας το Τ4Ε.
Εφαρμόζοντας αυτά που μάθαμε στη Γλώσσα, συντάξαμε επιστολές για τις πρεσβείες των Ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα ζητώντας υλικό για τις πατρίδες τους που θα βοηθούσε στην εξερεύνησή μας. Κάποιες από αυτές ανταποκρίθηκαν.
Αντλήσαμε πληροφοριακό υλικό χρησιμοποιώντας το διαδραστικό πίνακα, διαβάζοντας έντυπα, αποκτήσαμε γνώσεις από τα ενημερωτικά φυλλάδια των πρεσβειών, από τη βιβλιοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (bookshop.eu) και από τις εργασίες που δημιουργήσαμε ψάχνοντας στις βιβλιοθήκες των σπιτιών μας και ρωτώντας τους γνωστούς που ταξίδεψαν στο εξωτερικό.
Χωριστήκαμε σε ομάδες και η καθεμιά ανέλαβε την διερεύνηση μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υποχρέωση αφού δημιουργήσει μια αφίσα να την παρουσιάσει στους υπόλοιπους συμμαθητές.
Κατά το τρίτο στάδιο ήρθαμε σε επαφή με κατοίκους της περιοχής Σουφλίου που κατάγονται από άλλη χώρα της Ευρώπης και τους πήραμε συνέντευξη, αποκομίζοντας ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες για τη χώρα τους, για τις ομοιότητες και διαφορές με τη δική μας και μας εξήγησαν τι τους άρεσε και τι όχι στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας παιχνίδι «Υπερ – Ατού» με τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παίξαμε στην τάξη, αφού εκτός από διασκέδαση κερδίσαμε και γνώσεις.

Ζηκίδης Ευάγγελος

Εκπαιδευτικός του 1ου Δ.Σ. Σουφλίου

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ

Αρέσει σε %d bloggers: