Το τσούγκρισμα των αυγών το Πάσχα

perierga-ethima-pasxa-3

Tο τσούγκρισμα των πασχαλινών αβγών, συμβολίζει την Aνάσταση του Xριστού, καθώς το αβγό συμβολίζει τη ζωή και τη δημιουργία που κλείνει μέσα του τη ζωή.

Σύμφωνα με την παράδοση όταν το κέλυφός του αβγού σπάσει με το τσούγκρισμα, γεννιέται μια ζωή και με  τον ίδιο τρόπο το πασχαλινό αβγό συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου του Xριστού και την Aνάστασή Tου.

Το αβγό του Πάσχα συμβολίζει τη γονιμότητα και τη δημιουργία, αλλά και την αναγέννηση του κόσμου και την ανανέωση της φύσης. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού όταν σταυρώθηκε. Για άλλους τα αβγά βάφονται κόκκινα ως έκφραση χαράς για το ευτυχισμένο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου. .

Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση από την Καστοριά, όταν αναστήθηκε ο Χριστός το είπαν σε μια γυναίκα και αυτή δεν το πίστεψε και είπε: «Όταν τα αβγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός. Και αυτά έγιναν κόκκινα».

Πριν από την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αβγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου. Όποιος έχει το αβγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αβγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό.

Πηγή: Newpost.gr

Αρέσει σε %d bloggers: