Σχολιάστε

Ημέρα κατά του ρατσισμού (2015)

racism

«Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τη θρησκεία του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο»

Nelson Mandela

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές. Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr

Η ημέρα αυτή αποτελεί αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες, ιδέες και να ενεργοποιηθούν με δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου. Έτσι, στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν, κατά τάξη, οι παρακάτω δράσεις:
ΣΤ1 : Διαβάστηκε το παραμύθι «Οι περιπέτειες του Αχμέτ στους δρόμους του μεταξιού». Πρόκειται για ένα παραμύθι το οποίο δημιουργήθηκε από τους μαθητές με αφορμή την ημέρα κατά του ρατσισμού. Διαπραγματεύεται τις περιπέτειες που έζησε ο μικρός Αχμέτ φτάνοντας ως λαθρομετανάστης στη μικρή μας πολιτεία, έως την αποδοχή του από τα παιδιά και την ενσωμάτωσή του στις παρέες τους. Επίσης οι μαθητές ασχολήθηκαν με τη εικαστική αποτύπωση των περιπετειών του ήρωα του παραμυθιού. Κατόπιν σκεφτήκαμε και πραγματοποιήσαμε την ψηφιακή αναπαράσταση του παραμυθιού με τη μορφή flipbook, χρησιμοποιώντας το εργαλείο storyjumper. Το ψηφιακό παραμύθι μας βρίσκεται αναρτημένο στο blog του σχολείου. Σας καλούμε να το διαβάσετε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: