Σχολιάστε

Ι. Καποδίστριας: Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας

Ι. Καποδίστριας 1

Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε το 1776 στην Κέρκυρα. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Αναμείχθηκε με την πολιτική από το 1803 οπότε και διορίστηκε και γραμματέας της Ιονίου πολιτείας. Ανέλαβε υπουργός εξωτερικών στη Ρωσική Αυτοκρατορία από το 1815 έως το 1822. Το 1827 εξελέγη πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος, στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας. Γνώριζε Λατινικά, Ιταλικά και Γαλλικά. Σπούδασε ιατρική και άσκησε το επάγγελμα αφιλοκερδώς.
Η κατάσταση που αντιμετώπισε όταν ήρθε στην Ελλάδα ήταν δύσκολη γιατί ήταν καιρός πολέμου τα οικονομικά της ήταν ανύπαρκτα. Δεν υπήρχε οικονομία, εκπαίδευση, εμπόριο, ούτε γεωργία και βιοτεχνία. Ο πληθυσμός είχε καταφύγει στα βουνά και τις σπηλιές ή κοιμόταν στους δρόμους ανάμεσα στα συντρίμμια. Τα προβλήματα πολλά, αλλά και οι προσδοκίες του κόσμου μεγαλύτερες. Ο λαός πίστεψε ως ηγέτη τον Ι. Καποδίστρια και περίμενε απ΄ αυτόν να συμβάλλει στη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, εκμεταλλευόμενος τη διεθνή συγκυρία και τις γνωριμίες – ικανότητές του σε διπλωματικό επίπεδο.
Στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής επειδή πίστευε ότι η πρόοδος της χώρας στηριζόταν στη γεωργία, ίδρυσε τη Γεωργική Σχολή στην Τίρυνθα για την εκπαίδευση των Ελλήνων αγροτών, εισήγαγε την καλλιέργεια της πατάτας και στήριξε την παραγωγή μεταξιού. Επίσης έδωσε έμφαση στη βασική εκπαίδευση των Ελλήνων, ιδρύοντας αλληλοδιδακτικά σχολεία, στα οποία οι καλύτεροι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων μάθαιναν στους μικρότερους με τη βοήθεια του δασκάλου γραφή και ανάγνωση. Όρισε σε Αρμόδια Επιτροπή τη σύνταξη βιβλίων και ίδρυσε το πρώτο ελληνικό Γυμνάσιο. Στην Αίγινα λειτούργησε Ορφανοτροφείο με αλληλοδιδακτικά, ελληνικά και χειροτεχνικά σχολεία. Ακόμα στην Αίγινα λειτούργησε και το Κεντρικό Σχολείο.
Επειδή ήταν θέμα Εθνική Αξιοπρέπειας, το νεοσύστατο κράτος έπρεπε να έχει το δικό του νόμισμα που θα αντικαθιστούσε τα τουρκικά γρόσια. Ο Καποδίστριας έκοψε το πρώτο Ελληνικό νόμισμα τον φοίνικα. Επίσης για να διευκολύνει τις συναλλαγές, ίδρυσε Εθνική Τράπεζα. Ο Καποδίστριας για την οικονομική ανόρθωση του κράτους ίδρυσε στις 2 Φεβρουαρίου του 1828 την Εθνική Τράπεζα. Στην Αίγινα ίδρυσε το Εθνικό Νομισματοκοπείο. Επίσης δημιουργήθηκαν και δύο ασφαλιστικές εταιρίες στην Σύρο.
Ο Καποδίστριας χειριζόταν ο ίδιος την εξωτερική Πολιτική του κράτους και με τη διορατικότητα, την ευφυία και το διπλωματικό του κύρος πέτυχε:
– Να επαναφέρει το Ελληνικό ζήτημα στην επικαιρότητα.
– Να εφαρμόζονται ή να τροποποιούνται ή να μην γίνονται αποδεκτές οι λαμβανόμενες αποφάσεις των Τριών Δυνάμεων όταν στρέφονταν κατά των ελληνικών συμφερόντων. Τα υπομνήματα και οι απόψεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως γνωστοποιούνταν στους Υπουργούς και τους Βασιλείς των Μεγάλων δυνάμεων, και ετύγχαναν ιδιαιτέρας προσοχής.
– Να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική υπέρ της Ελλάδος και να πετύχει την αυτονομία του Ελληνικού κράτους.
– Να καταληφθεί, τάχιστα στρατιωτικώς, η Στερεά Ελλάδα για να υπάρχει τετελεσμένο γεγονός κατά την ώρα των διπλωματικών συζητήσεων στα Ευρωπαϊκά συνέδρια.
– Να παραχωρηθεί στην Ελλάδα ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα με το πρωτόκολλο του Μαρτίου του 1829 και με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλισθεί μια ευρεία εδαφική περιοχή ώστε το νέο κράτος να είναι βιώσιμο.
– Να αποχωρήσει ο Ιμπραήμ το ταχύτερο δυνατό από την Πελοπόννησο.
– Να μην δώσει την ευκαιρία σε Γαλλία, Αγγλία και Ρωσία να μετατρέψουν την Ελλάδα σε πεδίο συγκρούσεων των συμφερόντων τους, αλλά να επιτευχθεί μία ισορροπία μεταξύ τους. Κάθε στρατιωτική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν συμφωνίας και των Τριών δυνάμεων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μη γίνει πεδίο συγκρούσεως τους και καμία πολεμική επιχείρηση να μην εξελιχθεί σε ξενική κατοχή.

Χάρτης

Τέλος, Ο Καποδίστριας με το πρωτόκολλο του Λονδίνου στις 14/26 Σεπτεμβρίου του 1831 παρέδωσε το πρώτο ανεξάρτητο κράτος της Βαλκανικής με βόρεια συνοριακή γραμμή τους κόλπους Παγασητικό και Αμβρακικό. Δυστυχώς όμως δεν πρόφτασε να μάθει το αισιόδοξο αποτέλεσμα γιατί η είδηση έφτασε στην Ελλάδα μετά τη δολοφονία του. Ο Καποδίστριας τον Απρίλιο του 1828 υπέβαλε στον Τσάρο Νικόλαο της Ρωσίας σχέδιο, το οποίο προέβλεπε την αναδιοργάνωση των κρατών της Βαλκανικής σε Ομοσπονδία πέντε επαρχιών (Ελλάδος, Ηπείρου, Μακεδονίας, Σερβίας και Δακίας) με ελεύθερη πόλη την Κωνσταντινούπολη. Το σχέδιό του απορρίφθηκε με τη συνθήκη της Αδριανουπόλεως (14.9.1829).
Ο Ι. Καποδίστριας παρόλο που έκανε θαυμαστά έργα δεν απέφυγε τα λάθη και τις επικρίσεις από την αντιπολίτευση. Άργησε να καλέσει Εθνοσυνέλευση και γι’ αυτό τον κατηγόρησαν για φιλοδοξία, τυραννία και για συγκεντρωτισμό εξουσίας. Οι εφημερίδες ήταν εχθρικές απέναντί του. Επίσης τα φιλελεύθερα κόμματα της Αγγλίας και της Γαλλίας τον κατηγορούσαν πως ήταν Μυστικός πράκτορας της Ρωσίας, γιατί διατέλεσε υπουργός εξωτερικών. Οι Υδραίοι ήταν εναντίον του επειδή περίμεναν την καταβολή αποζημιώσεων την οποία ο Καποδίστριας αργούσε. Το μεγάλο του λάθος ήταν ότι απέφευγε σκόπιμα να δεχτεί σε ακρόαση και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγωνιστών της επανάστασης. Η οικογένεια Μαυρομιχαλαίων ήταν εχθρική απέναντί του επειδή είχε φυλακιστεί για την εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης ο Τζάνης Μαυρομιχάλης. Έτσι, οι αδελφοί του Κωνσταντίνος και Γεώργιος Μαυρομιχάλης πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν θανάσιμα τον Καποδίστρια καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την Κυριακάτικη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο. Η δολοφονία του ήταν ολέθρια για την πολιτική ζωή της χώρας. Σήμανε την έναρξη της αναρχίας και την αποδιοργάνωση του κράτους για ένα μεγάλο διάστημα.

Οι μαθητές της ΣΤ1 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σουφλίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: