Σχολιάστε

ΤΟ ΓΙΑΝΤΙCΗ

Τι σημαίνει η λέξη ακριβώς, δεν γνωρίζουμε , ούτε εάν είναι ελληνική. Μάλλον πρέπει να είναι τουρκική.Ήταν όμως ένα έθιμο, ένα παιχνίδι μπορούμε να πούμε, που έπαιζαν τα Σουφλιωτόπουλα τα παλιά χρόνια.
Γιάντιch λέγανε οι παλαιοί Σουφλιώτες, ένα διχαλωτό στηθαίο κοκαλάκι της κότας, που όποιος το έπαιρνε στη μερίδα του φαγητού του, το έπιανε από το ένα άκρο και έλεγε: «Ποιος θέλ'(ει) να παίξουμιν γιάντιch;» Τότε όποιος προθυμοποιούνταν περισσότερο, έπιανε από το άλλο άκρο και τραβούσαν συγχρόνως. Με το τράβηγμα αυτό, το γιάντιch κάποτε έσπαζε και σε όποιον έμενε το μεγαλύτερο κομματάκι κέρδιζε κι αυτός ήταν ο τυχερός του γεύματος, ενώ όλοι γελούσαν .
Γιάντιch όμως έβαζαν και τα παιδιά μεταξύ τους, μόλις άρχιζε η Μ. Τεσσαρακοστή και δη όταν πλησίαζε το Πάσχα, με αντάλλαγμα κόκκινων αυγών, δέκα γιάντιch ένα αυγό.
Όταν συμφωνούσαν να παίξουν δυο παιδιά σάλιωναν με τη γλώσσα τους τον αντίχειρα του δεξιού χεριού και μετά ενώ ακουμπούσαν αντίχειρα με αντίχειρα, έλεγαν, σαν είδος όρκου: «δέκα γιάντιch ένα αυγό!». Από τη στιγμή εκείνη κι ύστερα, εάν το ένα παιδί έδινε ένα οποιοδήποτε αντικείμενο στο άλλο, έπρεπε να πει εγκαίρως «το ξέρω» (που προσπαθείς δηλαδή να με γελάσεις). Εάν ήταν αφηρημένο το παιδί και ξεχνούσε να πει «το ξέρω», ο άλλος φώναζε «Γιάντιch», και έτσι έγραφε εις βάρος του άλλου ένα γιάντιch κ.ο.κ. Την ημέρα του Πάσχα έδιναν η έπαιρναν αυγά ανάλογα με τα γιάντιch. Το έθιμο αυτό εξακολουθεί να παίζεται και σήμερα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: