Σχολιάστε

1ο Δημοτικό Σχολείο Σουφλίου

Sxoleio

Όπως μας πληροφορεί ο λαογράφος Μιχάλης Πατέλης, το 1ο Δημοτικό Σχολείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1880 – 1882 ως Παρθεναγωγείο Σουφλίου, αφού η μικτή φοίτηση εκείνη την εποχή θεωρούνταν αδιανόητη. Πρώτη δασκάλα υπήρξε η Σταματία Τόλκα που σπούδασε στα Ζαρίφεια Διδασκαλεία της Φιλιππούπολης, με έξοδα της δημογεροντίας Σουφλίου. Το 1905 εξελίχθηκε σε τριθέσιο, ενώ παράλληλα ξεκίνησε η ανέγερση του σχολείου, πάνω σε σχέδια αρχιτέκτονα από την Κωνσταντινούπολη, με ερανική εισφορά των κατοίκων αλλά και προσωπική εργασία. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1907 – 1908, στοιχίζοντας 1500 λίρες. Από τότε κοσμεί την πόλη μας με την επιβλητική του παρουσία, αποτελώντας σημείο αναφοράς.
Με την επιστροφή των κατοίκων από την προσφυγιά του 1919 – 1920 το Παρθεναγωγείο περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο και μετονομάστηκε σε Α΄ Δημοτικό Σχολείο.
Οι ανάγκες εκπαίδευσης που υπήρχαν εκείνη την εποχή στην πόλη του Σουφλίου οδήγησαν στη λειτουργία και άλλου δημοτικού σχολείου. Οι Σουφλιώτες το 1870 πήραν την απόφαση, λόγω της πληθώρας των μαθητών και του στεγαστικού προβλήματος που δημιουργούσε, της λειτουργίας παραρτήματος της Αστικής Σχολής (Β΄Δημοτικό). Έτσι δημιουργήθηκε το Γ΄ Δημοτικό σχολείο. Ως χώρος επιλέχθηκε η ρεματιά που βρισκόταν ανατολικά του Αγίου Αθανασίου (σημερινή πλατεία Νίκης).Το κτήριο του Γ΄ Σχολείου είχε στην αρχή δύο αίθουσες διδασκαλίας (μία για το δημοτικό και μία για το νηπιαγωγείο) και ένα γραφείο. Το 1924 με προσωπική εργασία των Σουφλιωτών και την ενίσχυση του Δήμου κτίστηκε και δεύτερος όροφος. Έτσι δημιουργήθηκαν άλλες δύο τάξεις και ένα γραφείο ακόμα. Οι τάξεις χωρίζονταν με ξύλα, για να μπορούν να ανοίγουν και να δημιουργείται αίθουσα θεατρικών παραστάσεων. Το σχολείο κάηκε το 1947. Από τότε και μέχρι το 1971, που λειτούργησε καινούριο στην περιοχή «Κασπάρι», στις παρυφές της πόλης, το σχολείο στεγαζόταν σε ιδιωτικούς χώρους (ακίνητο Σταματίου Μούτλια), στο Α΄ Νηπιαγωγείο και στα Α΄ και Β΄ Δημοτικά Σχολεία.
Το Α΄ Δημοτικό και το καινούριο Γ΄ Δημοτικό Σχολείο λειτούργησαν ως ξεχωριστές σχολικές μονάδες έως το σχολικό έτος 2001-2002.
Λόγω προβλημάτων στατικότητας του Α΄ Δημοτικού Σχολείου και γενικά εκσυγχρονισμού των σχολικών κτηρίων και της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τα δύο δημοτικά σχολεία συγχωνεύτηκαν σε ένα το 2002. Κατασκευάστηκε νέο, σύγχρονο κτήριο (2000-2002), ικανό να καλύψει τις ανάγκες για καλύτερη εκπαίδευση, στο οικόπεδο του Γ΄ Δημοτικού Σχολείου.
Έτσι από το 2002 υπάρχει και λειτουργεί το νέο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σουφλίου, συμβάλλοντας στη συνέχεια της παράδοσης στα γράμματα που ανέκαθεν είχαν οι Σουφλιώτες.
Το καινούριο σχολείο έχει 12 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα Πληροφορικής, αίθουσα Φυσικής – Χημείας, αίθουσα Τεχνικών, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γραφεία εκπαιδευτικών, Διευθυντή και Υποδιευθυντή και άλλους βοηθητικούς χώρους. Το σχολικό έτος 2014-15 φοιτούν σε αυτό 150 μαθητές.

ΠΑΛΑΙΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

ΠΑΛΑΙΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

1st school

Γυμναστικές επιδείξεις 1939 - 1940

Μαθητές 3ου Δημοτικού ΣχολείουΜπαμπάς 3η Δημοτικού 1953 - 1954

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: