Σχολιάστε

Πρόγραμμα Τοπικής Ιστορίας: «Σουφλιώτικη Αρχιτεκτονική και Εκπαιδευτική κληρονομιά»

  Αρχοντικό Μπρίκα (Λαογραφικό Μουσείο)

Στα πλαίσια της προσπάθειάς τους να προσεγγίσουν την  Τοπική Ιστορία μέσα από την Ευέλικτη Ζώνη, οι μαθητές της Ε1 τάξης του 1ου Δ.Σ. Σχολείου, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2013 – 2014, ασχολήθηκαν με την πλούσια Σουφλιώτικη αρχιτεκτονική και εκαπιδευτική κληρονομιά.  Η ενασχόληση των μαθητών με τη συγκεκριμένη έρευνα τους παρείχε τη δυνατότητα να συναποφασίσουν με το διδάσκοντα, μέσα σε ένα κλίμα ελευθερίας και ισοτιμίας, την πορεία που θα ακολουθούσε. Ένα τέτοιο κλίμα είναι προφανές ότι συνέβαλλε στην ανάδειξη των δημιουργικών ικανοτήτων των μαθητών και στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των μελών της, ενώ η εργασία τους κατά ομάδες επέτρεψε την αξιοποίηση των ιδιαίτερων ικανοτήτων και ενδιαφερόντων του καθενός από αυτούς, με σκοπό με σκοπό να φωτίσουν την ιστορία του τόπου μας.
Οι μαθητές αισθάνθηκαν ότι όχι μόνο μελετούσαν την τοπική ιστορία, αλλά και ότι συμμετείχαν και οι ίδιοι στη διαμόρφωσή της, ως γνωστικού προϊόντος. Επίσης, επέτρεψε σ’ αυτούς να συνδυάσουν δημιουργικά γνώσεις προερχόμενες από ποικίλους χώρους, όπως η γλώσσα, τα μαθηματικά, οι φυσικές επιστήμες, η τέχνη, η θρησκεία κ.α.
Η ολοκλήρωση εξ άλλου της εργασίας παρείχε στα μέλη της ερευνητικής ομάδας την ικανοποίηση ότι συνέβαλαν δημιουργικά στην αυτογνωσία της κοινωνίας στην οποία ανήκουν. Πρόκειται για μια ηθική ανταμοιβή που σφράγισε το τέλος της.

Ο Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός

Αλεξούδης Ιωάννης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: